Пролог: Светиот маченик Атиноген
 

 

Житие: Светиот маченик Атиноген

Календар, житија, пости
Почеток
 
Составувач на вечерната песна „Светлино тивка“. За Христа убиен во оган, се удостои со вечната слава во Царството Божјо.

Тропар
Пламенот на верата од срцето твое бликна, о Атиногене, свети мачениче: светлино тивка на светата слава... и ја запали вселената со славословие по Бога, а тебе благодатно двоен венец ти исплете, кој како палатка за молитва пред Христа послужи од каде сега моли се да се спасат нашите души.