Пролог: Преподобен Евсевиј
 

 

Житие: Преподобен Евсевиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Сириски пустиник. Најпрво се подвизуваше под раководство на свети мажи, а подоцна се оддалечи и се осами во пустина. Се хранеше исклучиво со растителна храна. Дури ни овошје не вкусуваше. Целото време го минуваше под ведро небо во молитва, трпејќи секаква временска непогодност. Доживеа старост од деведесет и пет години и мирно се упокои во Господ во 440 година.

Тропар
О Евсевие, душо озарена, од Бога излечена, ангелски подвиг на себе прими, Христа непрестајно на усни и во ум имајќи Го, со Духот Божествен срцето го закити. Моли се за нас лозо духовна плодовите, која Христа за корен Го има, и нас нe застапува пред Вечноста.