Пролог: Света Саксбурга
 

 

Житие: Света Саксбурга

Календар, житија, пости
Почеток
 
Света Саксбурга била кралица на Кент, која имала неколку сестри кои подоцна биле прогласени за светителки. Основала манастир, каде што нејзината ќерка Ерменилда живеела како монахиња. Подоцна стапила во манастирот во Или, каде нејзината сестра Етелдреда била игуменија. Кога се упокоила сестра ?, света Саксбурга станала игуменија на манастирот. Се упокоила во Господ во 699 година, а нејзините мошти биле пронајдени нетлени.