Пролог: Преподобен Евстратиј
 

 

Житие: Преподобен Евстратиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Од Тарс. Голем испосник и молитвеник. Поминал во манастир седумдесет и пет години и ниеднаш не легнал на левата страна. Постојано ја говорел во себе молитвата: „Господи помилуј!“ Се упокоил во деведесет и петтата година од животот.

Тропар
Света ревност по Христа одмор на тело не дава, ум преумува, духови испитува, а дар добива да расудува – посведочи за тоа, ти, оче наш преподобен Евстратие. Затоа, чудотворството како лесен ветрец те пратеше, а сега и за нас пред Христа измоли спасение, за да Го прославиме преку тебе во вечни векови.