Пролог: Свети Антониј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Антониј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најпрво голем подвижник со необично милосрдие, а потоа патријарх во времето на царот Лав Мудриот (889 г. - 912 г.). Го замонаши и својот татко. Устрои манастир над моштите на Св. Калија.