Пролог: Преподобен Сенуфиј Знаменосец
 

 

Житие: Преподобен Сенуфиј Знаменосец

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем испосник и чудотворец од Мисирската пустина. Современик на патријархот Теофил и царот Теодосиј Велики. Наречен Знаменосец бидејќи еднаш со молитва му помогна на царот Теодосиј да ја одржи победата над непријателската војска. Кога царот го повика да појде во Цариград, му одговори дека не може, но му испрати едно свое ветво расо и стап. Кога тргна да војува, царот го облече расото на Сенуфиј и го понесе неговиот стап. Од војната се врати како победник.

Тропар
Пустински подвижниче, Сенуфие преподобен оче, знамение од срцето твое: ликот Христов на царска порфира се појави, и непријателот го посрами. Радувај се, свети чудотворче, на кого благодатта силна молитва подари и за наше спасение моли се.