Пролог: Падот на Цариград
 

 

Житие: Падот на Цариград

Календар, житија, пости
Почеток
 
Заради човечките гревови Бог допушти лута беда над престолнината на христијанството. На 29 мај 1453 година султанот Мухамед II го покори Цариград и го погуби царот Константин IX.