Пролог: Преподобен Теофан
 

 

Житие: Преподобен Теофан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Роден е во Јанина и како момче остави с ? и отиде на Света Гора, каде што се замонаши во Дохијарската обител. Им беше пример на монасите во постот, молитвата, себелишувањето од излишни нешта. Затоа по некое време беше избран и за игумен. Но подоцна заради некои несогласувања со монасите ја напушти Света Гора и со својот внук од сестра дојде во Верија Македонска, каде што основа еден манастир во чест на Пресвета Богородица. Кога манастирот процвета со духовен живот, тој го остави својот внук да управува со него, а самиот отиде во Науса, каде што основа друг манастир во чест на Светите Ангели. Мирно се упокои во 4 век. Неговите чудотворни мошти и сега лежат во Наус и низ нив во изобилност се пројавува Божествената сила.

Тропар
Напојувајќи се со љубовта која само се умножува, преподобен оче Теофане, за зло не го зеде неверството човечко, туку смирение смерно за секого покажа, угледувајќи се на Христа, затоа Домостроителот благодат ти умножи и со чудотворства те закити, тебе молитвеникот наш непрестан, пред Спасителот на нашите души.