Пролог: Светиот маченик Порфириј
 

 

Житие: Светиот маченик Порфириј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Мимос, актер. Најпрво пред царот Јулијан Отстапник ги исмеваше христијаните. Така еднаш исмевајќи ја христијанската тајна на Крштението на сцената се потопи себеси во вода, изговарајќи ги зборовите: „Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!“ Кога излезе од водата возвикна: „Сега сум христијанин!“ Сите мислеа дека се шегува како глумец, како и секогаш, но тој остана на своето, престана да ги исмева христијаните и најпосле пострада за Христа. Обезглавен во 361 година, се пресели во Царството Небесно.

Тропар
Името Господово не може да биде посрамено, во тајните на љубовта Негова, о Порфирие свети мачениче, кој по Негово благословение ја позна силата благодатна на избавувањето, која Господ ја принесе за наше спасение. Затоа исповедник Негов стана, и венец како награда небесна прими, за и ние денес молитвено на ревноста твоја се надеваме.