Пролог: Свети маченик Албан
 

 

Житие: Свети маченик Албан

Календар, житија, пости
Почеток
 
Свети Албан бил римски војник, кој бил убиен околу 303 година. Иако бил незнабожец, во својот дом засолнил христијански свештеник, а потоа и самиот станал христијанин. Кога војниците дошле по свештеникот, Албан ја облекол неговата наметка и им се предал на војниците за да го заштити свештеникот. Бил погубен на местото каде што денес се наоѓа храмот што е посветен во негова чест.