Пролог: Светите маченици Тимотеј, Агапиј и Текла
 

 

Житие: Светите маченици Тимотеј, Агапиј и Текла

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа за Христа во времето на злиот цар Диоклецијан. Тимотеј беше изгорен на оган, а Агапиј и Текла ги фрлија пред ѕверови.

Тропар
Виорот на благодатта ги опфати и срцата ваши, о свети маченици Тимотее, Агапие и Текло, и вие Христа Го посведочивте телото раздавајќи го, но бисер драгоцен добивајќи. Радувајте се сега и за родот човечки молете се, да остане непоколеблив во верата која спасува.