Пролог: Светите Едески Исповедници
 

 

Житие: Светите Едески Исповедници

Календар, житија, пости
Почеток
 
Страдаа многу по затвори и во прогонство заради православната вера во времето на царот Валент, кој се држеше за ариевската ерес. Но беа ослободени од царот Теодосиј.

Тропар
О деца на благодатта Христова, кои поведени од Варсис пастирот глави кон идолите не приклонивте, а вера како дијамант цврста, засилена од Евлогиј, исповедничка стана за православната Едеса. Радувајте се исповедници, бидејќи семето на благодатта преку вас до нас стигна и Бога Го прославува во вечни векови.