Пролог: Преподобен Аполониј
 

 

Житие: Преподобен Аполониј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Прочуен мисирски пустиник. Во петнаесеттата година се одрекол од светот и се повлекол во некоја гора, каде што проживеал четириесет години, хранејќи се само со полски растенија. Потоа основа манастир во кој имаше петстотини монаси. Се упокои мирно во 395 година.