Пролог: Преподобен Атанасиј
 

 

Житие: Преподобен Атанасиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизуваше во Вилна и подоцна беше игумен на манастирот во Брест. Заради својата непоколебливост во Православието, беше убиен од католиците на 5 септември, 1648 година. Моштите му чудодејствуваат во Брест.