Пролог: Преподобен Симеон Босиот
 

 

Житие: Преподобен Симеон Босиот

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизуваше на Света Гора и кратко време беше игумен на Филотејскиот манастир. Ги утврдуваше христијаните во верата и во многу балкански краишта се прослави со чудотворство. Одеше бос и затоа го нарекоа Босиот. Се упокои во Цариград.