Пролог: Света Ана и нејзиниот син Јован
 

 

Житие: Света Ана и нејзиниот син Јован

Календар, житија, пости
Почеток
 
Како сираче земена во куќа на големци и како посвоенче однегувана и воспитана таму. Бидејќи добродетелна девојка, овој големец ја омажи за неговиот син. Кога умре старецот големец, навалија роднините врз неговиот син да си ја остави жената од ниско потекло и да се прежени за некоја којашто може да му прилега со богатството. Но синот на големецот се боеше од Бога да го направи ова и не сакаше. Гледајќи го мажот во раздор со роднините, Ана го остави тајно и побегна на некој далечен остров, каде што немаше жива душа. На овој остров пак, дојде бремена и наскоро роди син. Се подвизуваше таму триесет години во пост и молитва. Тогаш, по Божја Промисла, дојде на островот еден јеромонах, којшто го крсти нејзиниот син со името Јован. Се подвизуваше оваа света душа во 5 век и мирно се упокои.

Тропар
Со верата своја во Господа, во рацете Негови синот го предаде, о Ано, многубременита наша мајко, трудот и молитвите очи ти исправија кон небото, и срце ти подигнаа секогаш да се молиш за сите. Затоа и сега не престанувај со делото од небесните височини.