Пролог: Преподобен Малх
 

 

Житие: Преподобен Малх

Календар, житија, пости
Почеток
 
Малх беше земјоделец од околината на Антиохија и од младоста со сиот дух беше устремен кон Бога. Арапите го заробија и во ропството го натераа да земе за жена една Црнкиња. Но тој и нејзе ја приведе кон Христовата вера и поживеа со неа како брат со сестра. Се договорија и побегнаа од ропството. Арапите за малку ќе ги стигнеа. Бегалците се засолнија во една пештера во која сретнаа една лавица со малечки лавчиња, па се исплашија. Но нив лавицата не ги повреди, а закла еден Арапин кој сакаше да влезе во пештерата за да ги фати. Кога стигна во својот крај, Малх ја даде жена му во еден женски манастир, а самиот отиде во машки. Поживеа многу години во подвиг и се пресели меѓу небесните граѓани во 4 век.

Тропар
За девственоста величина си ти пред Господа премудра чистого: неосквернетост не само телесна, туку неострастеност која води кон слобода. Сознание си за оние кои по Бога трагаат и кон совршена љубов итаат. Затоа праобраз имаш во рајската градина, а живот и пример црпиме од Пресветата, Која е Неосквернета, Пренепорочна, Чиста Дева, Мајка на нашиот Спасител и Покров на родот човечки.