Пролог: Светата маченичка Фауста
 

 

Житие: Светата маченичка Фауста

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострада за Христа во времето на царот Максимијан (помеѓу 305 и 311 година). Со своето јунаштво ги восхити и ги обрати кон христијанство своите мачители: осумдесетгодишниот жрец Евиласиј и епархот Максим. Кога судијата ? се закани на Фауста со уште пострашни маки, таа му рече да изработи нејзина икона со изобразба на сите оние маки со коишто ? се заканува. Кога беше готова иконата и ? ја покажаа, Света Фауста рече: „Како што оваа икона не чувствува никакви маки така ни моето тело не ги чувствува маките од твоите казни, зашто душата моја е утврдена во Бога“. Судијата ја фрли во котел со врела вода и во него ова тринаесетгодишно девојче претрпе смрт и со молитва на усните отиде со душата во Рајот.

Тропар
Носителка на пламенот на верата во себе, светата девстеница Фауста, го запали срцето на Евиласиј и Максим за вистината, и тие скротени од благодатта Христова Го исповедаа Спасителот пред светот. Сите тројца во купелот на простувањето, како со кораб во мирни води стигнаа до Христа, и по нивните молитви Господ да ги прости нашите гревови, подавајќи ни милост голема.