Пролог: Свети Никита Исповедник, епископ Халкидонски
 

 

Житие: Свети Никита Исповедник, епископ Халкидонски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во младоста се одрече од светот и се оддалечи на монашки подвиг. Блескајќи со добродетелта како сонце, беше забележан од црковните старешини и воздигнат на архиерејскиот престол во Халкидон. Како архиереј беше особено милостив кон бедните и многу се грижеше за сираците, вдовиците и ништите. Кога злочестивиот Лав Ерменин стана против иконите, стана и овој Свети Никита во одбрана на иконите, разобличувајќи го царот и објаснувајќи му го значењето на иконите. За ова претрпе многу понижувања, озлобувања и затварања. Најпосле беше протеран во прогонство заради исповедањето на вистинската вера и сред трудови и страдања се престави кај Господ за да прими венец на слава во Царството Божјо.

Тропар
Блажен е подвигот твој, отче преподобен, допирајќи го светот не дозволи тој да те оскверни, пригледуваше сираци и вдовици, згрижуваше сиромашни – сe што беше дозволено и за твојата душа полезно. Гледајќи го тоа, Пастирот за исповедник те повика, тебе кој љубовта твоја прва не ја напушти, така можеше прељубодеец да го наречеш оној кој не ги почитува светите икони. О виножито што небесната вистина на земјата ја посведочи, моли се докрај да истраеме по твоите свети молитви.