Пролог: Светите маченици Елпидиј, Маркел и Евстохиј
 

 

Житие: Светите маченици Елпидиј, Маркел и Евстохиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Пострадаа за Христа во времето на Јулијан Отстапник. Елпидиј беше сенатор. Кога ги видоа маките и чудата на Елпидиј шест илјади незнабожци поверуваа во Господ Исус Христос.