Пролог: Светиот маченик Луарсаб II, кнез Карталински во Грузија
 

 

Житие: Светиот маченик Луарсаб II, кнез Карталински во Грузија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Татко му, Георгиј III, исто така пострада за верата, отруен од персискиот шах. Самиот Луарсаб беше фрлен во некој затвор близу Ширас, во којшто остана седум години. Потоа на наредба од шахот Абас I беше обесен во затворот со двајца слуги, на 21 јуни 1622 година. На неговиот гроб е видена небесна светлина.