Пролог: Светиот маченик Георгиј Кратовски
 

 

Житие: Светиот маченик Георгиј Кратовски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Македонец од градот Кратово. По занает златар. Во срцето и со сета душа христијанин. Имаше осумнаесет години кога Турците сакаа да го потурчат, но остана тврд во верата како прекрасен дијамант. Тогаш Турците го мачеа со најлути маки и најпосле жив го запалија. Пострада за Христа на 11 февруари 1515 година во Софија, во времето на царот Селим и се прослави со невенлива небесна слава.

Тропар
Во трпењето на многу искушенија во Твоите подвизи, Георгие, си ја претрпел и смртта огнена, и по својата смрт си примил нераспадлив венец со маченичките хорови, и сега достојно се населуваш во земјата на кротките, блажени. Моли се на Христа Бога за нас, кои се вера се поклонуваме на гробот од твоите мошти.

Кондак
Посакувајќи ја небесната слава, преблажен и многустрадален (маченику), си ја посрамил и уништил персиската заблуда, и си примил венец на победата, славен Георгие, веселејќи се заедно со ангелите и живеејќи заедно со мачениците, имењаку на воинот со исто име (Георгиј). Со нив моли се на Христа Бога за сите нас непрестајно.