Пролог: Светиот свештеномаченик Теопемт и маченикот Теона
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Теопемт и маченикот Теона

Календар, житија, пости
Почеток
 
Кога Диоклецијан објави гонење на христијанинте, никомидискиот епископ Теопемт беше првиот кој пострада за Христа. Го изведоа пред царот и царот му се закани со смртна казна ако не се одрече од Христа. На оваа закана храбриот епископ одговори: „Напишано е: не бојте се од оние што го убиваат телото, а душата не можат да ја убијат. Ти цару, имаш власт над моето тело, прави со него што сакаш“. Многу го биеја, го мачеа со глад и го истизаваа на разни начини. Најпосле царот повика еден маѓепсник, Теона, да му доскокне на Божјиот човек со некои магии. Теона раствори во вода најјак отров и му го даде на Теопемт да го испие. Овој ја прекрсти чашата и го испи отровот. Кога виде Теона дека неговиот отров воопшто не му наштети на Теопемт, се заврте кон царот и возвикна: „И јас сум христијанин и Му се поклонувам на Распнатиот“. Обајцата ги осудија на смрт. Теопемт го убија со меч, а Теона жив во земја го закопаа, во 298 година. Чесно пострадаа и станаа граѓани на Царството Христово.

Тропар
Силата Господова во твојата немоќ се покажа о свети Теопемте, кога од желбата за светот откажувајќи се единствено на Бога му служеше. Преку тебе Теона беше поведен кон спасение, а непријателот човечки посрамен, молете се вие пријатели Христови да се спасат нашите души.