Пролог: Преподобните Саватиј и Зосим
 

 

Житие: Преподобните Саватиј и Зосим

Календар, житија, пости
Почеток
 
Основачи на подвижничката обител на Соловецкиот остров во Белото Море. Во таа Соловецка обител се прославија многумина големи светители. Свети Саватиј се упокои во 1435 година, а Зосим во 1478 година.