Пролог: Свети Фотиј, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Фотиј, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Голем светилник на Црквата. Роднина на царот и внук на славниот патријарх Тарасиј. Крепостен заштитник на Црквата од папското властољубие и од другите римски изопачувања на верата. За шест дена ги помина сите чинови од лаик до патријарх. Стана патријарх на Божик, 857 година, а се упокои во Господ во 891 година.