Пролог: Светиот свештеномаченик Маркел, папа Римски
 

 

Житие: Светиот свештеномаченик Маркел, папа Римски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во времето на Максимијан беше осуден да чува добици на едно место. За да му угоди на Диоклецијан, којшто го зеде за соцар, Максимијан почна да ѕида во Рим бањи, т. н. Терми и ги гонеше христијаните на тој труд како некогаш Фараонот Евреите во Египет. Мнозина христијани тогаш пострадаа. Пострада и ѓаконот Киријак, којшто имаше голема моќ над демоните и којшто ја исцели демоноопседнатата ќерка на Диоклецијан, Артемија, па и ќерката на персискиот цар, Јовија, и ги крсти и едната и другата. Пострада тогаш и таа Артемија и ѓаконите Синисиј, Смарагд и Ларгиј, другарите на Киријак и ѓаконот Апронијан, и двајцата новокрстени римски војници Папиј и Мавр, и старецот Сатурнин, и Крискентијан, и блажените девици Прискила и Лукина, коишто од своето богатство направија гробници за испоубиените христијански маченици. Светиот папа Маркел долго ги чуваше добиците, па најпосле во глад и понижувања, гнетен од војниците издивна и Му ја предаде својата душа на Бога.

Тропар
Како орел се надви над своите пилиња, свет епископе Маркеле, и како добар татко ги хранеше со Христови дарови, свет свештеномачениче, поругата како награда од светот ја прими, а од Христа – венец на славата. Моли се за нас, свет пастиру, пред Оној Кој ги зеде гревовите на светот.