Пролог: Свети Јован Постник, патријарх Цариградски
 

 

Житие: Свети Јован Постник, патријарх Цариградски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се празнува и на 30 август. Најпрво беше златар, па по Божја Промисла, а заради својата голема добродетелност беше посветен за свештеник. Како млад Свети Јован еднаш одеше со некој стар монах, Евсевиј, од Палестина. Одеднаш му дојде глас на Евсевиј од некого невидлив: „Авво, не оди од десната страна на великиот Јован!“ Вака гласот Божји ја навестуваше велката служба на којашто Јован наскоро требаше да биде повикан. После блажениот Евтихиј, Јован беше избран за патријарх Цариградски. Никако не сакаше да прими, но беше застрашен од некое небесно видение, па затоа прими. До својата смрт беше испосник, молитвеник и чудотворец. Се упокои во 595 година. По неговата смрт како единствена сопственост кај него најдоа една дрвена лажица, една ленена кошула и една стара облека. Прочуени се неговите списи за покајанието и за исповедта.

Тропар
Со пост и молитва се оддалечи од служење на телото, блажен Јоване, и смирувајќи ги со благодатта страстите, сонот го победи – пастиру на овците словесни, затоа Господ те постави да бдееш над стадото Негово, помагајќи ти во с? и услишувајќи ги твоите свети молитви, на кои и ние денес се надеваме, славејќи Го Господа и повикувајќи те тебе пред престолот Божји.