Пролог: Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј
 

 

Житие: Светите девет маченици: Леонтиј, Атиј, Александар, Киндеј, Минситеј, Киријак, Минеон, Катун и Евклеј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Првиот беше дрводелец, а останатите земјоделци. Заради дерзоста да ја исповедаат Христовата вера и затоа што го урнаа храмот на Артемида, луто истизавани и обезглавени во времето на Диоклецијан во Пергија Памфилиска, станаа наследници на Христовото царство.

Тропар
Триипостасниот Бог ја поддржа ревноста ваша, о Леонтие, Атосе и Александре, глас во град и молњи, о Киндее, Мниситее и Киријаче, глас во оган и дождови, о Минеоне, Катуне и Евклее. Паднаа идолите, се искалија венците маченички и победа заблеска на небото од Господа, приведена врз главите ваши маченички, и победа доаѓа од молитвите кои од вас ги просиме пред Христа Спасителот.