Пролог: Преподобен Серафим Роуз
 

 

Житие: Преподобен Серафим Роуз

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еромонах Серафим (во светот Јуџин Денис Роуз, 13 август 1934 година, Сан Диего, Калифорнија - 2 септември 1982 година, Платина, Калифорнија) - свештеник на Задграничната Руска Православна Црква, јеромонах, духовен писател, автор на бројни дела кои имале големо влијание врз православниот живот во САД, а предизвикале голем интерес низ целиот свет.

Тропар
Како верен аскет на светиот Герман, ти процвета како духовна роза во Платина. Како просветител на Православието во Америка, твоите дела даваат надеж низ целиот свет, учејќи н? на вистинската вера. О, блажен Серафиме, моли Го Бога за нас.