Пролог: Преподобен Анувиј
 

 

Житие: Преподобен Анувиј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од големите мисирски монаси. Многу пострада за вистинската вера. Кога пред смртта го посетија тројца старци пустиници, тој бидејќи проѕорлив, им ги откри тајните на нивните срца. Се упокои во мир во втората половина на 5 век.

Тропар
Името Господово се впи на усните твои, Анувие преподобен оче, а времето го надмина прославувајќи Го Христа во вечноста, а Он милост на тебе покажа, поткрепувајќи го подвигот твој ангелски, и име твое во книгата на животот се исклеса. Спомни си за нас, оче свети, пред Господа и ангелите, кои душа ти избелија.