Пролог: Преподобен Георгиј Синаит
 

 

Житие: Преподобен Георгиј Синаит

Календар, житија, пости
Почеток
 
Игумен на Синајската Гора. Голем подвижник и праведник. На Пасхалната ноќ ангел Божји го пренесе во Ерусалим на литургија и истиот ден повторно го врати на Синај. Се упокои мирно во 6 век.