Пролог: Свети Григориј, епископ Ниски
 

 

Житие: Свети Григориј, епископ Ниски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Брат на Св. Василиј Велики. Најпрво беше презвитер, зашто беше оженет, а кога умре жена му, блажената Теозва, го избраа и го посветија за епископ во Ниса. Се одликуваше со огромна светска ученост и духовен опит. Учествуваше на Вториот Вселенски Собор. Се мисли дека тој го составил вториот дел од Символот на Верата. Голем беседник, толкувач на Светото Писмо и богослов. Заради поразот што го претрпеа од него, аријанците се имаа особено наострено против него како кон страшен противник, па во времето на царот Валент, нивен едномисленик, успеаа да го симнат Свети Григориј од епископската столица и најнакрај да го протераат во прогонство. Во прогонство тој помина осум години трпејќи секакви беди и понижувања. Најпосле се упокои во длабока старост, на крајот од 4 век, и се пресели во Царството Божјо, останувајќи големо светило на Црквата низ вековите.

Тропар
Словото Божјо привлекувајќи те кон Себе, со мудрост те обдари, о свети епископе Григорие, венец исповеднички доби, кога Црквата од ереси ја очисти, прогони претрпувајќи, подвигот чесно го заврши, оставајќи ги твоите за нас свети поуки, замките да ги одминеме и верата света да ја запазиме.