Пролог: Преподобните Исакиј, Далмат и Фауст
 

 

Житие: Преподобните Исакиј, Далмат и Фауст

Календар, житија, пости
Почеток
 
Исакиј се празнува уште еднаш посебно (под 30 мај). Свети Далмат најнапред беше офицер кај царот Теодосиј Велики и царот го чуваше во голема чест. Но кога во него се разбуди духот, тој презре с ? светско, го напушти чинот, го зеде својот син единец Фауст и со него отиде во предградието на Цариград, во обителта на Свети Исакиј, каде што обајцата примија монашки потстриг. Далмат сиот му се предаде на богоугодниот живот, на голема радост на старецот Исакиј. И кога му се приближи смртниот час, старецот го постави Далмат за игумен наместо себеси. Подоцна таа обител по него се нарече Далматска.

Тропар
Напојувајќи се од добриот корен, Исакиј угодникот Господов, Далмате и Фаусте, се подготвивте за Небесната татковина, презирајќи го минливото и суетно живеење. Затоа со разум благодатен наградени бевте, и сега ве молиме за нас да се застапите пред Домостроителот на нашето спасение.