Пролог: Светиот маченик Леонид и маченичките Хариеса, Никија, Галина, Калида, Нунехија, Василиса и Теодора
 

 

Житие: Светиот маченик Леонид и маченичките Хариеса, Никија, Галина, Калида, Нунехија, Василиса и Теодора

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ги фрлија в море, но морето не ги прими. Тие одеа по морето како по суво и Му пееја на Бога. Кога ги видоа незнабожците најпрво се восхитија, но потоа им врзаа камења на вратот и повторно ги фрлија во морските длабочини. Сите пострадаа за Христа во 281 година.

Тропар
Се радува, денес, Пелопонез, воскликнува земјата цела која Бога Го прославува, закрепнува од молитвите Леонидови, кога заедно со Хариеса, Никија, Калида, Нунехија, Басилица и Теодора, Христос ги сочува, Кому нова песна Mу пееја, закитена и посведочена oд мачеништвото нивно, по чии молитви, Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј н?.