Пролог: Свети Павлин Милостив
 

 

Житие: Свети Павлин Милостив

Календар, житија, пости
Почеток
 
Најпрво римски сенатор, а потоа епископ во Нола. По примерот на својот пријател Св. Амвросиј прими Крштение, а потоа се оддалечи во Пиринејските Планини во Шпанија заради подвиг. Но бидејќи ниедна светилка не може да се скрие и Св. Павлин го пронајдоа и го избраа за епископ Нолски. Беше добар и милостив пастир. Мирно се упокои во 431 година. Моштите му почиваат во Рим, во црквата на Св. Вартоломеј.

Тропар
Блажен си ти, Павлине, епископе Божји, кој умот Христов на себе го зеде, роб постана за стадото да го прибереш и пример за сите бидеш, а преку тоа Господа Го прославуваш, докажувајќи ги зборовите: кој прв сака да биде – нека биде последен и слуга на сите. Радувај се, Христов пастиру и моли се, Господовата милост гревовите наши да ги покрие.