Пролог: Празникот на иконата на Пресвета Богородица Почајевска
 

 

Житие: Празникот на иконата на Пресвета Богородица Почајевска

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во Волињската губернија во Почајево се наоѓа прочуен манастир на Пресвета Богородица, каде што Мајка Божја најпрво му се јави околу 1340 г. на еден од двајцата монаси што се подвизуваа во една пештера. Оттогаш местото стана непресушен извор на многубројни чудесни настани.