Пролог: Преподобен Даниил Скитски
 

 

Житие: Преподобен Даниил Скитски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Игумен на прочуениот Скит Мисирски. Ученик на Свети Арсениј и учител на мнозина. Многу од неговите зборови и поуки се ѕвезди патокази за монасите. Еднаш кога варварите го нападнаа Скитот, го викнаа браќата да бега заедно со нив. Тој им одогвори: „Ако Бог не се грижи за мене, што ќе ми е да живеам? “ Уште велеше Даниил: „Колку што телото твое се дебелее, толку душата ти слабее“. Четириесет години се подвизуваше во општежитие, а потоа, во 420 година, се повлече во пустина. Свети Даниил се најде во Александрија кога еден изопачен свекор ја уби својата снаа, Света Томаида, заради нејзиното целомудрие (под 13 април). Тогаш заедно со својот ученик овој светител ја погреба светата страдалница.

Тропар
Учителу на верата Христова која спасува, сведоку на надежта која смртта ја надминува, монаху кој жезолот пастирски во покров над браќата го развеа, Данило преподобен оче, за нас моли се пред Животот вечен.