Пролог: Свети Пафнутиј Боровски
 

 

Житие: Свети Пафнутиј Боровски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Син на татарски големец, кој подоцна прими христијанска вера. Во својата дваесетта година Пафнутиј се замонаши и проживеа во манастирот с ѐ до неговата деведесет и четврта година, кога се упокои во Господ. Беше девственик и подвижник, па затоа и голем чудотворец и проѕорливец. Почина во 1478 година.