Пролог: Блажениот Николај
 

 

Житие: Блажениот Николај

Календар, житија, пости
Почеток
 
Јуродив заради Христа. Син на богати родители од Новгород. Го остави богатството и како јуродив јуреше по улиците и ги поучуваше луѓето преку јуродството. Другар во истиот подвиг му беше блажениот Теодор. Еднаш додека се бркаа пред народот, обајцата ја претрчаа реката преку вода. Блажениот Николај, заради Христа јуродив, се упокои во Господ во 1392 година.

Тропар
За Горното мудрувајќи, свето си живеел, и славата за светот избегнувајќи ја, јуродство заради Христа си избрал, блажен Николае, и сега во висините пред Пресвета Троица стоејќи, нам кои го славиме чесниот твој спомен и кои со вера кон кивотот на твоите мошти припаѓаме, подај ни исцеление и моли Го Христа Бога да се спасат нашите души!