Пролог: Светите маченици Енен, Нирен и Пен
 

 

Житие: Светите маченици Енен, Нирен и Пен

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се сметаат за први словенски маченици што ги спомнува историјата. Се нарекуваат Скити и ученици на Св. Апостол Андреј. Пострадаа за верата од своите незнабожечки соседи од десната страна на Дунав, близу Варна. Врзани на мразот тие се смрзнаа и се упокоија во Господ.

Тропар
Речната вода послужи за ваше измивање и осветување, о маченици свети Христови, и како што нечистотијата телесна се мие, далеку од вас се однесе секоја скверност на духот и телото, а мразот покажа дека тоа за Небесното Царство ќе биде запазено, за нас сега молете се од незалезниот ден во Вечноста.