Пролог: Светиот апостол Тимон
 

 

Житие: Светиот апостол Тимон

Календар, житија, пости
Почеток
 
Еден од Седумдесеттемина апостоли. Го поставија за Батрски епископ во Арабија. Проповедајќи го Евангелието претрпе многу маки од незнабожците. Го фрлија во оган, но остана неповреден. Најпосле издивна распнат на крст и се пресели во Христовото Царство.