Пролог: Преподобен Петар Галатиски
 

 

Житие: Преподобен Петар Галатиски

Календар, житија, пости
Почеток
 
Во својата седма година го напушти родителскиот дом заради Христа и се повлече во пустина. Овде со пост и молитва толку се восоврши што правеше многу чуда со силата на Духот Божји. Околу 429 година се пресели во вечното Христово Царство во деведесет и деветтата година од животот.

Тропар
Христова пофалбо на мртвите кои оживеаја, со благодатта Господова и подвигот ангелски, оче преподобен Петар – ти кој умре пред да умреш, за нас моли се од живеалиштето на живите, сенка од твоите во Христа молитви да добиеме, за да се спасат нашите души.