Пролог: Преподобен Кирил, епископ Катански во Сицилија
 

 

Житие: Преподобен Кирил, епископ Катански во Сицилија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Антиохија и ученик на апостолот Петар. Добро управуваше со Христовото стадо. Имаше и дар на чудотворство преку молитвата. Така еднаш претвори горчлива вода во питка, бидејќи беше суша и наоколу немаше друга за пиење. Мирно се упокои.