Пролог: Светата маченичка Теодотија
 

 

Житие: Светата маченичка Теодотија

Календар, житија, пости
Почеток
 
Млада вдовица со три деца. Заедно со Анастасија во Солун Теодотија се трудеше во Божјото дело, а беше наполно предадена на благочестив живот. Во времето на гонењето на Диоклецијан ја осудија на смрт и заедно со нејзините деца ја фрлија во огнена печка. Нивните свети души се вивнаа во небесната татковина.