Пролог: Светата маченичка Трифена
 

 

Житие: Светата маченичка Трифена

Календар, житија, пости
Почеток
 
Драговолно и храбро ги поднесе сите маки за Христа. Па бидејќи не сакаше да се одрече од верата, пуштија еден бесен пес кој ја избоди и ја уби. Тоа се случи во 1 век. Нејзе ја повикуваат на помош мајките што не можат да ги дојат своите деца.