Пролог: Светите маченици Онисифор и Порфириј
 

 

Житие: Светите маченици Онисифор и Порфириј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Овие двајца прекрасни мажи беа мачени за името Христово во времето на царот Диоклецијан. Беа многу биени, а потоа горени на железна леса, па врзувани за опашките на коњите и влечени по камења и трње. Така беа растргнати на парчиња и Му ги предадоа своите свети души на Бога. Нивните мошти се погребани во Пентапол.