Пролог: Преподобен Јован Отшелник
 

 

Житие: Преподобен Јован Отшелник

Календар, житија, пости
Почеток
 
Се подвизувал во 6 век близу Ерусалим. Со подвигот доспеа до голем степен на чистота и сила, па и ѕверовите му се покоруваа. Се упокои во Господа во длабока старост, 586 година.

Тропар
Слобода пред Господа доби, преподобен оче Јоване, според благодатта која трудот го награди, и умиление од Пресветата Која твоите молитви ги услиша, затоа за нас пред Христа спомни си свет подвижниче, милост да најдеме по твоите молитви.