Пролог: Светиот маченик Панхариј
 

 

Житие: Светиот маченик Панхариј

Календар, житија, пости
Почеток
 
Родум од Вилапата во Германија. Беше висок чиновник на дворецот на царевите Диоклецијан и Максимијан. Прво се одрече од Христа, но посоветуван од мајка му и од сестра му, се врати во верата и загина за неа во 302 година.