Пролог: Светиот маченик Татион
 

 

Житие: Светиот маченик Татион

Календар, житија, пости
Почеток
 
По потекло од Мантинеја, близу Клавдиопол во Витинија. Страдаше во времето на Диоклецијан. После големи мачења жив го зарија во земја и така ја предаде душата на Бога.

Тропар
Венецот на победата ти беше испратен од Христа Бога со глас од небесата за мачеништвото поднесено, верата непоколеблива исповедана и сведоштвото за Господовата вистина, о Татионе свет, застапи се за нас сега пред Оној Кој тебе те удоми.