Пролог: Светата маченичка Антуса и другите со неа
 

 

Житие: Светата маченичка Антуса и другите со неа

Календар, житија, пости
Почеток
 
Ќерка на богати но незнабожни родители од Селевкија во Сирија. Кога дозна за Христа, Света Антуса со сето срце поверува во Него, тајно појде кај епископот Атанасиј и тој ја крсти. На Крштението ? се јавија Божји ангели. Потоа отиде на подвиг во пустина, зашто не смееше да се врати дома кај родителите. Се подвизуваше во пустината дваесет и три години. Душата Му ја предаде на Бога додека клечеше на молитва на еден камен, под којшто заветуваше да биде погребана. Потоа, заради верата во Христа беа заклани епископот Атанасиј и двајцата слуги на Антуса, Харис и Неофит, во времето на царот Валеријан, околу 257 година. Сите пострадаа чесно, стекнувајќи венци на невенлива слава.

Тропар
Велика си ти, Антусо, подвижничке на Бога Живиот, која презрена од блиските по плот, стана сотрудничка на ангелите и светиите. Радувај се, мајко преподобна, и за нас моли Го Господа, ти која од Аголниот Камен не се оддели и на Него душата своја ја положи.